Tanulmányok

regi-konyvek-1200
Irodapiaci és HR
körkép
regi-konyvek-1200
Proptech, BIM
Energetika, ESG
regi-konyvek-1200
Jogszabályok
Szabványok

A korábbi könyveinkhez képest nemcsak a kutatást szerettük volna megmutatni, hanem publikációs lehetőséget biztosítani a létesítménygazdálkodási piac aktuális témáiról, ezzel kiadványunkkal még több támogatást nyújtani a szakmának.

Benchmarking munkacsoport

Budapesti Irodapiaci körkép

Szerző: Hegedüs Orsolya

„Amikor először ültünk le arról beszélgetni, hogy írjak ehhez a könyvhöz egy irodapiaci összefoglalót, biztos voltam benne: a világjárvány utóhatásainál nem lesz aktuálisabb téma. Nem így lett. Az elmúlt időszakban újból megfordult körülöttünk a világ: háborúk, energiakrízis, magas infláció és recessziós makrogazdasági környezet jellemzik a világot, amelyek szinte mindent átáraznak. Az ingatlanszektor ezekre a hatásokra válaszol, de időben lassabban reagál. Változás azonban van, ami folyamatos.”
„DD-től GG-ig menő besorolással is több, mint 1 millió négyzetméternyi iroda van jelenleg a piacon, amelyek gépészeti felújításra és megújulásra szorulnak. Ez a jövőbe tekintve bizonyosan az egyik fő üzenete lesz az ingatlanpiacnak, azaz a fókusz az új fejlesztésekről kifejezetten a felújítások irányába terelődik, mely hatással lesz az üzemeltetők feladataira is.”

Munkaerőpiaci körkép – Facility management

Szerző: Takács Katalin

„A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint 2019-ben Magyarországon összesen kb. 98 000 takarító és kb. 47 000 műszaki üzemeltető dolgozott. A facility szakma munkerőpiaci helyzetét alapvetően két tényező befolyásolja, egyrészt maga a magyar munkaerőpiac helyzete, másrészt a facility iparág hazai sajátosságai. A munkaerőhiány mind a betanított, mind a szakképzett pozíciókban jellemző, csak úgy, mint a dolgozói motiváció igen alacsony szintje.”
„A szellemi munkakörökben mutatkozik a leginkább egyenletes növekedés, ami az öt év alatt nagyjából 25 százalékos bérszint emelkedést jelentett. A szakképzettséget nem igénylő, fizikai dolgozók ennél lényegesen drasztikusabb béremelést realizálhattak, ami meghaladja a 60 százalékot is, bizonyos munkakörökben eléri a 90 százalékot.”

ESG – Benchmark

Szerző: Pálfalvi Zsuzsa

„Európa számára a legnagyobb kihívást és egyben a legnagyobb lehetőséget az jelenti,hogy a világ első számú fenntartható kontinensévé váljon. Ehhez a karbonsemlegességnek, a körforgásos gazdaságnak, a biztonságos, mindenki számára megfizethető és tiszta energiának, valamint fenntartható, költséghatékony infrastruktúrának kell a fókuszban állnia, mégpedig rugalmas finanszírozással”
„Célja, hogy a pénz- és tőkepiaci szereplők a fenntarthatóság szempontjából objektíven ítélhessék meg a gazdálkodó szervezetek (cégek, vállalatok, országok) tevékenységét, és így a rövidtávú profitmaximalizáló gondolkodásmódot leváltsa az újfajta, hosszabb távú és etikus profitmaximalizálás.”

Energetika

Szerző: Oláh Péter és Molnár László

„Az energia- és költségmegtakarítás lehetőségét teremti meg az épületfelügyeleti rendszerekbevezetése, használata és az azok működése során szerzett ismeretekre alapozó módosítások, fejlesztések megvalósítása. Korszerű épületfelügyelet során adott esetben a különböző alrendszerekben (gépészet, villamos elosztó rendszer stb.) történt változások is átvezethetők, megkönnyítve és hatékonyabbá téve az üzemeltetési feladatok ellátását.”

Üzemeltetési esettanulmány

Szerző: Győri Gyula

„Az irodaházakban az energiahatékonyság javítása kulcsfontosságú. Ennek több oka is van, beleértve a következőket: Az energiahatékonyság javítása segít csökkenteni az irodaházak üzemeltetési költségeit, ami pénzügyi előnyökkel jár a tulajdonosok és üzemeltetők számára.A hatékony megoldások bevezetése csökkenti az épület környezeti lábnyomát, ami összhangban van a környezettudatos üzleti gyakorlatokkal és a fenntarthatósági célokkal.”

„folyamatos elemzés, az adaptív intézkedések és a technológiai fejlesztések kombinációja biztosítja, hogy a rendszer optimális működésben maradhasson, miközben csökkenti az energiafogyasztást és növeli az üzemeltetési hatékonyságot. Az ilyen típusú integrált megközelítés kulcsfontosságú a modern épületek energiahatékonyságának javításában.”

Innováció, digitalizáció, proptech

Szerző: Kalmár Zoltán

A fejlődés az információ és a gondolatok megosztásában rejlik és ez a fő oka annak, hogy az ingatlanpiac az egyik leginkább aluldigitalizált piac. Annyira bizalmatlan, az információt megtartja saját magának, így a kollektív fejlődés nagyon nehezen kivitelezhető. Ahhoz, hogy a digitalizáció elterjedjen és hatékonyan beépítsük mindennapi működésünkbe, komoly szervezetfejlesztési változásokra is szükség van, amelyek nagyon nehéz döntésekkel járnak.”

BIM az üzemeltetésben

Szerző: Dr. Lovas Tamás, Dr. Nagy Bálint

„Az építőipar digitalizációs szintje más ágazatokkal összevetésben világszinten, de hazánkat tekintve is rendkívül alacsony. A BIM alkalmazása minden építőipari területen növeli a hatékonyságot és kiszámíthatóságot, továbbá utat nyit a folyamatautomatizálás, parametrikus és generatív tervezés, mesterséges intelligencia alkalmazása, valamint az építőipari robotizáció irányába.”

Tűzvédelem

Szerző: Seres Attila

„A tűzvédelem már a kezdetek óta az épületüzemeltetés egyik kötelező eleme. A legkisebbüzletekben is van legalább egy tűzoltó készülék és a létszámmal, valamint az alapterülettel arányosan jelennek meg további tűzvédelmi megoldások. Országos szinten nagyjából 3 millió tűzoltó készülék van használatban, de a beépített tűzjelzővel, sprinklerrel rendelkező épületek száma is többezer.”

Szabványokról

Szerző: László Miklós

„A szabvány egy elismert szerv által jóváhagyott, közmegegyezéssel elfogadott olyan dokumentum, amely tevékenységekre vagy azok eredményére vonatkozik és olyan, általános és ismételten alkalmazható szabályokat, útmutatókat vagy jellemzőket tartalmaz, amelyek alkalmazásával a rendező hatás az adott feltételek között a legkedvezőbb.”

Biztosítás

Szerző: Szebenyi Tamás

„Biztosítást több okból köthetünk. Vagy azért, mert kötelező, vagy mert egy partnerünk, megrendelőnk előírja, vagy pedig azért – és ez a legjobb helyzet – mert felmértük, hogy mekkora kockázatot tudunk megtartani, mi az a kárösszeg, aminek a kifizetése még nem dönti romba vállalkozásunkat. Talán az utóbbi a leginkább optimális helyzet, hiszen ekkor azt a fedezeti csomagot és olyan áron vásároljuk meg, amit mi saját magunk határozunk meg.”

Jogszabályok

Szerző: Dr. Perlaki Szabolcs

„Létesítménygazdálkodási szerződés a létesítménygazdálkodási szolgáltató és az ügyfél, ill. megbízó között jön létre. A szerződés tárgya rendkívül széleskörű és sokrétű szolgáltatásokat ölelhet fel, hiszen maga a létesítménygazdálkodás is egy tág gyűjtőkategória. Ezen szolgáltatások közös jellemzője azonban, hogy az ügyfél alaptevékenységét (core business) támogatják, teszik hatékonyabbá.”